Psihoterapija

Psihoterapija transakcijske analize temelji na med-osebnem odnosu JAZ sem OK, TI si OK. Pri delu sem zavezana zaupnosti in etičnemu kodeksu EATE. V psihoterapiji klientom preko pogovora pomagam pri ozaveščanju nezavednih vzrokov težav, misli, čustev in vedenj. Z ustvarjanjem zaupnega in varnega odnosa ter psihoterapevtskimi metodami pomagam klientom ob:

- želji po razvijanju svojih osebnostnih potencialov,
- psihosomatskih boleznih ali težki bolezni, ob katerih rabijo oporo,
- težavah v odnosih (v zakonu, z otroki …),
- motnjah spanja,
- izgubi, žalovanju, ločitvi …,
- strahu pred prihodnostjo,
- želji po izboljšanju neželenega reagiranja v različnih situacijah,
- tesnobi, žalosti, depresiji, anksioznih motnjah, motnjah hranjenja,
- po travmatičnih dogodkih in izkušnjah,
- …

V ospredju mojega psihoterapevtskega dela so tako misli, čustva, vedenje kot tudi telesni odzivi. Psihoterapije izvajam osebno, po dogovoru pa tudi po Skypu, po relacijski transakcijsko analitični psihoterapiji, metodah telesne terapije ter metodi EMDR. Za delo s tujci, lahko srečanja potekajo tudi v angleškem jeziku.

Transakcijska analiza je psihoterapevtska modaliteta, ki vsebuje tako psihoanalitične kot tudi humanistične in kognitivne elemente. Njen začetnik je bil Eric Berne, ameriški psihiater (rojen v Kanadi). Temelji na odnosu JAZ SEM VREDU – TI SI VREDU, na prepričanju, da ima vsaka oseba kapaciteto za mišljenje (razen oseb s hudimi možganskimi poškodbami) ter prepričanju, da vsi izberemo svojo življenjsko zgodbo, zato lahko naše odločitve spremenimo.

EMDR je psihoterapija desenzitizacije in ponovne predelave spominov z očesnim gibanjem. Uporablja se pred vsem za delo z osebami s postravmatsko motnji, uporabljamo pa jo lahko tudi za procesiranje drugih neprijetnih spominov. Ameriška psihologinja Francine Shapiro je leta 1987 začela raziskovati vplive očesnega gibanja na integracijo spominov pri žrtvah travme in ljudeh z drugimi neprijetnimi življenjskimi izkušnjami.